Guest Post. Daniela Maier: Twister

“Ia o floare pe drum să-ți coloreze ziua!”, aşa mă saluta bunica mea de câte ori plecam spre școală, atunci când aveam bucuria să rămân la ei peste noapte. Acolo, seara se plimbau aricii și mirosea a trandafir de Damasc la începutul verii și a struguri negri, mai spre sfârșit. Acolo erau hortensii și povești. Luam floarea și mă jucam cu ea până la colțul străzii pe care era școala. În adolescență, cool și sensibil nu făceau casă bună împreună.

                                                             *

 Lumina şi umbra, culorile sunt indispensabile în limbajul arhitectural. Dar dacă nu ai ști ce înseamnă ele?

 Una dintre cele mai mari provocări în meseria mea ar fi un proiect pentru cineva care nu a văzut niciodată culoarea sau lumina. Sigur că există arhitecți care proiectează sau adaptează clădiri pentru nevăzători. Sunt multe soluții care să transforme un spațiu făcându-l funcțional pentru orice utilizator al său. Dar fără culoare sau cu o imagine distorsionată asupra ei, totul devine diferit.

Simulate_Color_Blindness_Results

În cadrul Scenei Urbane din luna septembrie ne-am propus să organizăm tururi ghidate în Grădina Botanică pentru persoane cu diferite tipuri de dizabilități. Unul din tururi va fi adaptat de colegii mei pentru nevăzători. Vor parcurge grădina bucurându-se nu doar de partea senzorială, amenajată deja într-unul din colțurile grădinii, ci și de alte puncte de interes.

Poți să definești anumite lucruri cu ajutorul texturilor, al sunetului și al mirosului. Dar cu ce poți înlocui, ca spațiu de meditație sau lectură, o fereastră prin care vezi apusul?

Un șemineu poate aduce prin căldură, miros și muzica subtilă a flăcărilor senzația pe care noi o trăim privind dansul focului. Însă cum poți „explica” un acvariu?

Chiar și noi, cei care avem privilegiul de a ne putea bucura de culori, închidem ochii și inspirăm mirosul de iarbă verde. Ca să putem savura în profunzime un miros special, un gust deosebit sau muzica, ne lipsim pentru un moment de văz.

Dar cum explici cerul și nuanțele diferite ale apei?

Cât de importante sunt toate acestea și dacă nu am avea culoarea, cu ce am înlocui senzațiile pe care ni le dă?

 *

Sunt multe teorii care răspund parțial la întrebările mele. Până când vor deveni aplicabile vă invit să deschidem ochii mari și să vedem culoarea fiecărui grăunte de nisip.

 Pe cei mai cu picioarele pe pământ vă provoc la Twister. E vorba de culoare, nu?

 Nu mă întrebați cine învârte săgeata.

twister

Articol semnat de arh. Daniela Maier.

Sursa foto:

Genoveva Hossu
Genoveva Hossu

Genoveva Hossu este Owner Ingeno. Decoratorul este un artist al cărui talent este acela de a dezvălui personalitatea clienților săi.