Thoughts become things

Totul pornește din mintea noastră. Aici gândurile se bat cu dorința de a demonstra fiecare că este cel care contează. Și totusi, din haosul minții noastre apare un gând care ne domină, care ne urmărește și care ne spune: “I am the one!” – “Eu sunt alesul!”.

Așa a început experiența noastră în Maramureș. Am pornit în căutarea caselor vechi maramureșene, care erau destinate pieirii. Gândul că aceste case vor fi arse sau dezmembrate pentru a fi trimise în Franța, transformând lemnul vechi în parchet, ne-a durut și am început să căutăm. Nu știam unde mergem, nu știam pe cine să căutăm, vroiam doar să găsim case de lemn maramureșene pentru dreptul lor … de a mai trăi.

Maramures

Am învățat din nou o lecție: odată ce ți-ai ales drumul bun, vor apărea soluții cu uși deschise în calea ta. Așa l-am cunoscut pe dl. Pop, constructor de case maramureșene cu care am bătut dealurile și muntii, căutând case al căror suflet vroia să rămână viu. Azi, după 10 ani de căutări, am reușit să transmutam 4 case vechi maramureșene într-un loc, care este astăzi noua lor curte. În drumul nostru am găsit chiar și o poartă veche maramureșeană de peste 100 de ani, care stătea într-o ramă, gata să se dărâme și care urma să fie schimbată cu o poartă modernă, din fier forjat. Am îndrăgit-o din prima clipă de când am văzut-o și i-am spus: “tu vei fi poarta deschisă între trecut și viitor”! Azi, ea stă mândră și dreaptă la intrarea în Satul Educației, loc creat cu mult drag și pasiune de soțul meu, pentru generații de copii.POARTA-MARAMURESEANA

Aceste case au devenit un loc în care tineri, copii și adulți, din țară și străinătate, participă în activități de tabără, de traininguri, cursuri de dezvoltare personală și profesională. Dar mai presus de toate, ei învață să respecte trecutul, să iubească prezentul și să se pregătească pentru viitor, cu încredere și dorința de a gândi și crește liberi.

De ce vă scriu toate acestea? Mâine sosesc în acest sat special, dedicat educației, 16 elevi din toate colțurile lumii, care vor construi pentru tinerii din satul Băișoara, o sală multifuncțională. În acest spațiu, tinerii din comună, vor putea să organizeze diverse activități culturale și de divertisment, pentru a crea un spirit puternic al comunității din care aparțin.

Cei 16 elevi sunt reprezentanți ai celor mai bune școli din lume și au venit aici cu dorința de a dărui comunității satului din Băișoara timpul lor, munca lor și banii strânși prin stranger de fonduri pentru acest proiect. Nu pot, decât să am un sentiment de bucurie. De la gândul de a salva niște case, s-au creat proiecte în folosul comunității, în care ne putem regăsi cu toții.

Ce legătura este între satele de pe dealurile maramureșene, satul Băişoara și tineri din toată lumea? Ne leagă pe toți cu siguranță, dorința fiecăruia de a face bine și de a lăsa valori în urma noastră. De la un simplu gând care le-a învins pe celelalte, am reușit să salvăm de la distrugere nu doar 4 case maramureșene, ci am reușit să construim un loc în care educația continuă și unde satul nu mai are limite.

ThoughsBecomeThings

Îmi vine în minte o temă de casă pe care o putem face cu toții: “Pay it forward!”

Surse foto: surse foto: hartaromaniei.eu, maramures.transilvania-tv.ro, etsy.com, carlosmarin.com