Orquesta Buena Vista Social Club și Omara „del mundo”

Orquesta Buena Vista Social Club a concertat aseară la Sala Sporturilor „Horia Demian”. Reprezentanții cei mai de seamă ai vârstei de aur a muzicii cubaneze au urcat pentru prima dată în formulă completă, pe scena din Cluj Napoca.

DSC_2677

Sala s-a umplut cu mic cu mare, până la ora începerii concertului. Cu o întârziere de 15 minute, legendele muzicii cubaneze au urcat pe scenă cu o energie debordantă. După nenumăratele piese comerciale, prezente pe posturile de radio și televiziune, schimbarea registrului, cu muzică adevărată,  m-a emoționat. Nu realizasem până acum cât de important este pentru un artist să transmită emoție prin intermediul muzicii. Fiecare din cei 12 membri ai orchestrei ne-au oferit un spectacol în parte.

Punctul culminant al serii a fost marcat de inegalabila Omara Portuondo. La cei 83 de ani, cântăreața a strălucit pe scena. Încă de la primele tonuri cântate, fiorii m-au invadat. Vocea sublimă a artistei a ridicat mulțimea de pe scaune, iar zâmbetele s-au instalat pe chipurile tuturor, fără pardon. Omara Portuondo este întradevăr Omara „del mondo”.

DSC_2863

Interpretând faimoasele melodii care au consacrat-o, ea se dedică publicului. Fiecare mișcare, fiecare gest și fiecare sunet ne-a transmis pasiune și voie bună. Baladele alternate cu ritmuri alerte au făcut deliciul publicului. Omara cântă și dansează pe scenă, cu o energie de adolescent, îndemnând publicul și colegii de scenă să se miște alături de ea, în ritmul muzicii din insula din Caraibe.

A urmat Eliades Ochoa, el sonero de Santiago de Cuba, cu a sa pălărie de cowboy și chitară, reușind să mențină ritmul impus de Omara Portuondo.

[easyrotator]erc_51_1372322183[/easyrotator]

O seară specială, cu oameni frumoși, artiști desăvârșiți și puri, pentru care pasiunea pentru muzică primează.

Foto: Tiberiu Matei