Eticheta cu privire la bani

4b56539fe38a1726db311d88c7aa295b

Pentru multă vreme a fost considerat nepoliticos să discutăm despre finanțe cu o altă persoană în afara membrilor familiei noastre.  Această regulă se aplică în continuare în multe dintre statele lumii. Respectul pentru câștigurile fiecărei persoane și implicit, respectarea vieții private a celorlalți, ar trebui să facă parte din cultura civică. Evitați întotdeauna să discutați despre salariu sau despre prețul bijuteriilor dumneavoastră pentru că nu este protocolar.

Există totuși și excepții de la această regulă. De exemplu puteți discuta despre nivelul chiriei în cartierul în care locuiți sau despre taxele de școală ale copiilor. Acestea sunt subiecte generale, abstracte, care nu încalcă eticheta.

De multe ori este foarte greu să evităm discuțiile despre bani. Problema apare în momentul în care ni se pun întrebări jenante referitoare la bani. Cu toții ne întrebăm cum trebuie să răspundem sau cum trebuie să reacționăm în această situație? Este foarte important să gestionăm o astfel de discuție în maniera potrivită. Am încercat să îmi imaginez o serie de situații sensibile legate de bani și am propus și modalități de soluționare a lor.

Dacă la un eveniment sau o întâlnire cineva vă întreabă direct cât câștigați sau ce salariu are soțul/soția dumneavoastră puteți încerca să evitați discret subiectul. Puteți răspunde că aveți un salariu care vă permite să vă aflați în aceeași locație cu persoana respectivă. Dacă interlocutorul dumneavoastră insistă îi puteți spune ferm, dar diplomat, că nu doriți să discutați chestiuni atât de personale.

În situația în care împrumutați cu bani un prieten și acesta nu vă returnează împrumutul sau, chiar mai mult, nu menționează nimic cel mai bine este să îl abordați direct, dar fără a emite acuzații. Spre exemplu, îl puteți aborda întrebându-l care este termenul la care crede că poate să vă returneze împrumutul. Puteți adăuga și că aveți nevoie de această informație pentru a vă organiza bugetul pe următoarea perioadă. După ce vă menționează o anumită dată pentru restituire încercați să îl faceți să se țină de plan.

Dacă ieșiți în oraș cu un grup mare de prieteni, dumneavoastră mâncați doar o salată și apă iar toți ceilalți comandă mai multe feluri de mâncare și sticle de vin, iar la finalul cinei unul dintre ei sugerează ca nota să fie împărțită în mod egal între participanți, situația este complicată. Din păcate, nu există multe variante pentru a ieși din această încurcătură. Este aproape imposibil să obiectați la împărțirea notei fără să generați o discuție amplă. O astfel de situație ar trebui să vă fie învățătură de minte pentru ca data viitoare când ieșiți la masă cu un grup de prieteni să menționați de la început că doriți să plătiți separat.

Atunci când o persoană vă întreabă care a fost prețul unui obiect vestimentar nu sunteți obligat/ă să îi răspundeți. Există variante de a ieși din acestă situație, spunând fie că nu vă amintiți prețul, fie că obiectul a fost un cadou.

Dacă sunteți la masă cu un prieten, iar cardul acestuia nu are fonduri suficiente este foarte probabil că prietenul dumnevoastră se simte stânjenit de situația creată, astfel încât puteți să vă oferiți să îi acoperiți cheltuiala menționând că vă veți recupera banii mai târziu. Acoperind costul mâncării ieșiți dintr-o situație stânjenitoare. Nu sunteți obligat să faceți acest lucru dacă este vorba despre achiziționarea unor produse vestimentare. Îi puteți sugera să discute cu vânzătoarea pentru a păstra produsele.

Probleme speciale apar și atunci când dorim să cumpărăm un cadou foarte scump sau atunci când primim un cadou foarte valoros.

Este important să nu vă lăsați niciodată pradă unei competiții a cadourilor oferite. Dacă cineva vă oferă un cadou extravagant, din punct de vedere financiar, nu sunteți obligat să îi întoarceți cadoul. Cel mai bine este să adoptați o poziție fermă și să opriți frenezia. În schimb, dacă extravaganța dumneavoastră nu are limite, ar fi bine să vă gândiți de două ori înainte să cumpărați darurile. Cadourile scumpe pot să genereze valuri de vină, obligație și jenă. Nu toată lumea poate să vă egaleze generozitatea și nici nu trebuie să vă așteptați ca ei să o facă.

ba6d43602237dafa356656720279f40c

Oferirea bacșișului este una dintre cele mai dificile și confuze aspecte ale etichetei și bunelor maniere din zilele noastre. Motivul pentru care oferirea bacșișului generează confuzii este faptul că atât persoanele cărora le oferim bacșișul, cât și valoarea acestuia diferă de la un stat la altul sau de la o regiune la alta.

Bacșișul rămâne întotdeauna la latitudinea dumneavoastră, în sensul că nu este obligatoriu și depinde de bunăvoința fiecăruia. Sunt totuși câteva principii generale de care puteți ține cont. Bacșișul se poate oferi chelnerilor, manichiuristelor sau coafezelor, şoferilor de taxi, persoanelor care fac livrări la domiciliu sau care se ocupă de parcări la marile hoteluri, portarilor, cameristelor etc. Bacșișul este în general un procent din suma cheltuită pentru serviciul respectiv – 5% pentru șoferii de taxi, 10% pentru chelnerii de la restaurant. Pentru cei ce fac livrări la domiciliu, cară bagaje, portarilor suma oferită poate fi echivalentul a 1 sau 2 euro.

Este important să nu uitați că lauda cu privire la bani și bogăție vă transformă într-o persoană ofensivă și mai mult, chiar plictisitoare. Este mult mai bine să vorbiți cu prietenii despre proiectele lor, despre familiile lor sau despre ei înșiși, decât să încercați să impresionați.

Sursă foto: Pinterest.

 

Sandra Gătejeanu Gheorghe
Sandra Gătejeanu Gheorghe

Dublă licenţiată, în drept şi ştiinţe politice, pasionată de protocol, etichetă şi bune maniere, Sandra ocupă funcţia de Director de Protocol al Casei MS Regelui Mihai I din 2008.