Uleiuri din Cluj, la Londra

IMG_2781Iată-ne întorşi de la Târgul internaţional de produse alimentare şi băuturi, IFE (International Food & Drink Event), desfăşurat în perioada 17-20 martie la Londra.

Uleiurile presate la rece Luna Solai, produse la Luna (Cluj), au fost prezente la acest eveniment. Am fost singurii producători de uleiuri din România care au participat la un târg internaţional de această anvergură.

Ne-am propus să facem cunoscut la Londra gustul autentic al uleiurilor presate la rece: de floarea soarelui, de dovleac, de in şi, ca o noutate, uleiul de nucă, din inima Transilvaniei şi spunem noi că am reuşit. Dacă uleiurile de măsline erau foarte bine reprezentate de Italia, Cipru, Spania etc., uleiul de dovleac se putea găsi doar la standul nostru şi al austriecilor (doar că ei folosesc tehnologia presării la cald). De asemenea, am fost singurii care au prezentat uleiul de nuca şi pe cel de in.

IMG_2697

La capitolul gust, cele mai apreciate au fost cele de dovleac şi de nucă, dar şi de floarea soarelui cu diverse arome. Chiar şi celebrul bucătar Paul Bloomfield ne-a lăudat pentru gustul uleiurilor. Uleiul de in este mai puţin faimos, dar cei care îl cunosc îi apreciază beneficiile terapeutice.

Vizitatorii noştri par a cunoaşte foarte bine ce înseamnă un ulei proaspăt, de calitate, un gust excelent şi au fost interesaţi de aducerea lor cât mai aproape de consumatorul englez, şi nu numai.

Am organizat degustări de uleiuri cu pâine bio produsă la Cluj de către Organic Backery, dar şi ceva mai interesant: îngheţată de vanilie cu ulei de nucă şi/sau ulei de dovleac – o combinaţie excelentă de gusturi.

IMG_2714Pentru uleiurile LUNA SOLAI este a doua participare internaţională, primul eveniment fiind cel de la Paris din toamna anului trecut. Ambele participări au fost posibile datorită susţinerii Ministerului Economiei.

Mulţumim Aociaţiei de Promovare a Alimentului Românesc – APAR şi Asociaţiei Produs de Cluj că ne-au susţinut şi ne-au fost alături la acest eveniment.

Oficialităţile române care ne-au vizitat au fost Ion Jinga – Ambasadorul României la Londra, Valentin Soneriu – Ministrul Secretat de Stat din Ministerul Agriculturii, Răzvan Marc – şeful biroului de promovare turistică la Londra şi Ioan Oleleu – Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

La târg au participat un număr de peste 50 de firme româneşti din domeniul industriei alimentare pe o suprafaţă de 300 mp.

[easyrotator]erc_74_1363948509[/easyrotator]

Articol realizat de Felicia Tulai.

Foto: arhivă personală Felicia Tulai