Istanbul – oraşul dintre două lumi

Culturile noi mă fascinează încă din copilarie, de când învăţam despre măreţele imperii la orele de istorie. Am descoperit Turcia cu sufletul şi mintea deschisă. Ţara aflată la capătul Europei, între două lumi, e un amalgam fascinant de tradiţie şi viitor.

De Istanbul – singurul oraş din lume situat pe două continente – auzeam în copilărie de la prietenele mamei care îşi achiziţionau aur, blănuri şi alte obiecte de lux din excursiile lor la poarta Orientului. Un oraş vibrant, viu, plin de istorie şi contraste.

Vechiul Constantinopol m-a fascinat la fiecare pas. Ȋmi amintesc sentimentul copleşitor ce m-a învăluit când am păşit, în picioarele goale, în “Moscheea Albastră” – singura moschee din lume cu 6 minarete la faţadă şi decorată cu peste 20.000 de plăci de faianţă albastră “Iznik”.

Sultan Ahmet Moschee, Istanbul, Marmaragebiet, T?rkei

Păşind prin ploaia măruntă, trecând pe lângă bătrânii de un calm inuman care-şi savurau “sisha” pe un scăunel, am ajuns la Sfânta Sofia, impresionant monument arhitectonic bizantin, lăcaş de cult creştin, apoi musulman, astăzi muzeu în patrimoniul UNESCO.

[easyrotator]erc_74_1360513555[/easyrotator]

Istanbulul este despicat de strâmtoarea Bosfor în partea asiatică şi cea europeană, apa fiind cea care uneşte şi desparte cele două lumi. Restaurantul “Sunset”, suspendat deasupra strâmtorii, oferă o privelişte minunată asupra oraşului, muzica romantică a anilor ’60, luminiţele de veghe ale Istanbulului şi vraja este înfăptuită (atenţie doar cu cine o împărţiţi…)

sunset-grill-bar

Mirosul castanelor coapte şi fumul narghilelelor m-au îmbiat spre Taksim. Zona vibrantă a oraşului, cu terase enigmatice, cofetării decorate ca în poveşti, unde o prăjitură este prea puţin. Le-am savurat pe cele mai colorate alături de nelipsitul ceai. Considerat centrul modern al Istanbulului, Taksimul este partea tinerilor, a cluburilor de jazz şi a vieţii de noapte.

[easyrotator]erc_55_1360515793[/easyrotator]

Nu voi uita cel mai inedit restaurant în care am mâncat cel mai bun steak de vită: intrarea – un magazine de haine, un butic situat pe una din străduţele înguste din Taksim; traversând magazinul ajungi într-o … carmangerie, cu 2 mese de lemn şi multăăă carne; îţi alegi bucata, ei o prăjesc şi o servesc alături de o impresionantă porţie de salată cu mirodenii. Divin!

Marele Bazar mi-a lăsat un gust incert. Aici poţi să cumperi orice, de la mirodenii la bijuterii, de la şaluri (de care am achiziţionat cu nemiluita) până la covoare, bazarul are câte ceva pentru fiecare. Un oraş într-un oraş, cu propria viaţă şi cu propriile-i reguli, cu cele mai amuzante negocieri mai ales între oamenii care nu vorbesc aceeaşi limbă.

[easyrotator]erc_49_1360513976[/easyrotator]

Două hoteluri mi-au schimbat lumea: Ceylan Intercontinental – modern, cu un spa de ultimă oră şi un suite al cărui jacuzi are vedere la Bosfor

[easyrotator]erc_83_1360515178[/easyrotator]

şi A’jia Hotel – un elegant conac otoman situat pe malul asiatic al Bosforului.

[easyrotator]erc_80_1360515323[/easyrotator]

Pe oricare îl veţi alege, vă vor rămâne în suflet pentru totdeauna. Aici te poţi îndrăgosti: de Bosfor, de ea sau de el, vraja nu se va rupe niciodată, pentru că magia oraşului te învăluie, te marchează.

Sursa foto: Google

Laura Opriş
Laura Opriş

Îmi plac oamenii fericiţi, motiv pentru care mi-am ales un domeniu care îmi dă posibilitatea de oferi tuturor un zâmbet: turismul.